Corona

Wandelen

Ik heb zelf eind januari 2021 corona opgelopen en was behoorlijk ziek. Alles was een project. Uit bed stappen, naar beneden lopen, op de bank zitten, alles, echt alles kostte me gigantisch veel energie. Daarnaast had ik rare pijnen die zich door mijn lichaam verplaatsten en kon ik geen druk velen van de leuning op mijn rug waar de longen zitten. Totaal geen smaak en geen reuk, ook zo iets geks.

“Van verwarmingslucht en alleen maar zitten word ik niet beter”, dacht ik. En zo toog ik elke dag naar het bos waar ik een half uurtje wandelde, langzaam, door mijn neus ademend. Maar goed ook, omdat ik van een fysiotherapeut hoorde dat zijn hele praktijk vol zit met ex-corona patiënten die trombose hebben opgelopen. Bewegen, zei hij toen hij hoorde dat ik corona had opgelopen. Vooral veel bewegen! Al had ik maar 5 minuten achter elkaar kunnen lopen, dan had ik dat ook elke dag gedaan.

Etherische oliën

Ook las ik een bericht van een KNO-arts dat je je reuk kunt trainen door gedurende de dag aan b.v. etherische oliën te ruiken. Ik heb er een aantal in huis, dus dat kwam mooi uit. Zo rook ik om de twintig minuten aan lavendelolie, pepermuntolie en sinaasappelolie. Binnen drie dagen had ik mijn reuk terug, en meteen daarna ook mijn smaak.

Ademtherapie

Na een aantal weken was ik weer echt op de been en leek mijn herstel voorspoedig te gaan. Echter na niet al te lange tijd stond mijn herstel helemaal stil. Het leek zelfs slechter met me te gaan. Ik werd somber en had wisselende stemmingen. Het ene moment leek het goed met me te gaan, het andere moment stortte ik in. Er verscheen dan een mist in mijn hoofd waardoor ik niet meer kon denken, me niet meer kon concentreren. Het gevoel uit twee delen te bestaan. Alsof je ziel niet in je lichaam zit. En moe, zo gigantisch moe! Een verlammende vermoeidheid. Het idee een kopje te moeten optillen was al te veel is. Met het koken bracht ik het niet meer voor elkaar alles tegelijkertijd op tafel te zetten. Ik kreeg het gewoon niet meer rond in mijn hoofd.

Ademtherapeute Cindy Pickkers leerde me dat het goed is na corona om de longen te prikkelen. Dit kun je doen door goed te leren ademen, door ademhalingsoefeningen te doen en door juist te bewegen. Ook leerde ze me te ontspannen en te voelen wat loslaten doet met je mind en lichaam.

Later heb ik een cursus gedaan bij (adem)therapeute Mia van Dorrestijn. Ik leerde gezond te ademen volgens de Buteyko ademtherapie. De Russische arts Konstantin Buteyko ontdekte een verschil in ademhaling van zieke en gezonde mensen. Door een diepe ademhaling verlaat veel kooldioxide CO2) het lichaam. Dit leidt tot verkrampen van de bloedvaten, waardoor er een tekort aan zuurstof in de weefsels ontstaat. En dit beïnvloedt onze gezondheid. Ik heb veel aan de ademtherapie gehad. Ik adem minder diep via mijn middenrif en heb het niet meer benauwd. Het aanleren van deze ademmethode is alleen voorbehouden aan Buteyko ademtherapeuten, zoals Mia.

Er waren een aantal middelen die me hielpen en die ik nog gebruik. “Gezonde luchtwegen thee van Jacob Hooy” b.v. Deze zorgt ervoor dat mijn ademhaling minder “piept”.

Bachbloesem: Olive

En ook de Bachbloesem: “Olive” neem ik in. Deze helpt vermoeidheid tegen te gaan na een slopende ziekte en helpt daarbij ook op te bouwen.

Celzouten van Schussler

Ook bepaalde celzouten van Schussler helpen me. Celzouten zijn minerale zouten die een tekort aanvullen. Als je b.v. heel veel stress hebt gehad, dan verbruik je veel magnesium in je lichaam. Je kunt het tekort aanvullen met celzout 7 magnesium phosphoricum. Om de slijmvliezen van de longen te ondersteunen gebruikte ik celzout 24: Arsenum Jodatum. Toen ik dit langer ging gebruiken, nam ik er ook celzout 10 Natrium Sulfuricum bij. Dit zorgt er voor dat je niet gaat verstoppen, het ondersteunt de lever. Ook celzout 4 nam en neem ik nog in: Kalium Chloratum. Ook uitstekend geschikt om de slijmvliezen van onder andere de longen te ondersteunen.

Astaxanthine

Ook nam ik het middel Astaxanthine van Now in. Toen ik dit voedingssupplement innam was ik lang niet meer zo moe en verdween de mist in mijn hoofd. Het reinigt alle organen, dus ook de longen en de hersenen. Ik beveel het herstellende corona patiënten echt aan! Het was voor mij een wereld van verschil. Ik hadweer energie om dingen aan te pakken, kon me beter concentreren, kon meer dingen onthouden en sporten (bewegen) ging ook enorm vooruit . Bovendien verbeterde mijn stemming.

Klik op de titel voor meer informatie.

Quercetine

Na acht maanden, ben ik Quercetine gaan gebruiken. Quercetine is een plantaardige stof die tot de flavonolen behoort, een subgroep van bio flavonoïden.

Ik liet de Astaxanthine staan. Die had zijn best gedaan. Quercetine werkt tegen luchtweg- en maagdarminfecties en astma. Het beschermt tegen Sars1 en Sars2 (Delta variant). Een onderzoek wijst uit dat als quercetine in een vroeg stadium wordt ingenomen, het mogelijk ernstige vormen van COVID-19 voorkomt. (als je dus al corona hebt)

Zie het onderzoek hier: (klik op de titel voor de rechtstreekse link)

Neem het in met vitamine C. Dat versterkt de werking.

NB: In wezen zijn de bovenstaande middelen en supplementen veilig en interfereren ze niet met reguliere geneesmiddelen. Als je hierover twijfelt, raadpleeg dan eerst een arts of apotheker voordat je iets inneemt! Bij zwangerschap en lactatie niets innemen voordat je je huisarts hierover hebt gesproken!

Hoe ziet mij hulpverlening eruit:

Ik kijk naar de impact die corona heeft op jou en je gezin. ( hoe gaat het je af hulp te vragen, te delegeren, grenzen te stellen, te vertellen wat je nodig hebt. Kortom hoe communiceer(t) jij en jouw gezin. Is er iemand anders in het gezin die ook minder belastbaar is en zorg nodig heeft?

○ Voordat iemand ziek wordt is er een periode van disbalans. Daar waar je met je hoofd geen “nee” zegt, gaat je lichaam het voor je doen in de vorm van ziekte. Was je voordat je corona kreeg niet in balans? Zo ja, op welk vlak niet? Was je erg gestrest waardoor je weerstand laag was? Wat zou je nu anders doen. Wat leer je van je ziekte. Het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen. Anders kan het als een rem werken op je herstel. (NB. ik zeg hiermee niet dat je schuldig bent aan het krijgen van je ziekte, in dit geval corona!!)

○ Belasting aanpassen op belastbaarheid. Als je maar 50% energie hebt te besteden dan kun je niet 100% van je zelf vragen. Een hulpmiddel is: een energiedagboekje bijhouden. Activiteiten in stukjes hakken. Inzicht krijgen in hoe lang je met een activiteit kunt doorgaan en hoeveel energie dit kost. Ook inzicht krijgen in hoe lang het duurt voordat je weer hersteld bent van een activiteit. (de ene mentale activiteit en/of fysieke activiteit is de andere niet) Hard trainen werkt averechts, want het veroorzaakt een verstorende prikkel in het autonome zenuwstelsel.

Dr. Paulien Goossens, revalidatiearts en bestuurder bij Merem Revalidatie in Hilversum zegt het zo: “Je kunt het beste teruggaan naar je basisniveau. Dat is de hoeveelheid activiteiten die je kunt doen op een slechte dag zonder een toename van klachten. Vandaar uit kun je stapje voor stapje opbouwen. Op een goede dag hebben mensen van nature de neiging om veel meer te doen, wat juist tot extra ontregeling leidt. Alleen door op een goede dag maximaal 20% meer te doen dan je basisniveau, kun je de terugslag voorkomen. Na drie aaneengesloten goede dagen is het veilig om het basisniveau met 20% te verhogen. Dit soort kleine stapjes, in een onvoorstelbaar traag tempo, ervaren mensen vaak als frustrerend. Totdat ze merken dat het echt werkt!”

○ Als je vastloopt in accepteren dat je het rustiger aan moet doen, dan gaan we kijken wat daar achter zit. ( thema’s als eigenwaarde, zelfliefde, trots, je zwak voelen, schuldgevoel er niet voor een ander te kunnen zijn) Wat kun je er aan doen?

o Als je een terugslag dag hebt waarop je je moe voelt en misschien minder geconcentreerd, hoe kun je je zelf dan opvangen. Wat zeg je tegen jezelf. “Waarom gebeurt mij dit?”, of zeg je: “Ok, even een terugslag, wat nu?”

○ Ik laat je je angsten opschrijven om het sombere gevoel boven tafel te krijgen. Ik leer je hoe je invloed kunt hebben op jouw gedachtes en gevoelens.

○ Werk in beeld hebben. Hoe verloopt de communicatie met je werkgever en/of arboarts. Vormt het een stress bron? Is op dat gebied begeleiding en/ of bemiddeling nodig?

○ Ik zou testen kunnen inzetten om te kijken of je grip ervaart in je leven. Een test als meetinstrument om ‘m na een tijdje weer doen en te kijken of er verbetering is in je gevoel vat te hebben. Zo heb ik ook een test om te kijken of je het gevoel hebt je leven te leiden. (of dat van een ander)

Wil je begeleiding bij je “corona herstel” en allerlei tips ontvangen? Wellicht kan ik iets voor je betekenen. Ik ben ervaringsdeskundige en kan je als therapeut procesmatig begeleiden. Ook kun je kiezen voor een telefonisch consult van een half uur. Ik geef daarin allerlei tips over hoe te herstellen van corona. Neem dan contact op.