Praktijk Inge Oud

Metafysica

Hippocrates:

“Van een wijs man moet men verwachten dat hij gezondheid als de grootste van ‘s mensen zegeningen beschouwt, en hij zou moeten leren hoe hij door zijn eigen gedachten te gebruiken toch lering kan trekken uit zijn ziekten.”

“Natuurlijke krachten binnenin ons zijn de ware genezers van ziekte.”

“Ieder mens is uniek en het is de mens, niet de ziekte, die aangepakt dient te worden.”

“Het is belangrijker om te weten wat voor mens een ziekte heeft dan om te weten wat voor ziekte een mens heeft.”

(Uitspraken van Hippocrates, de nestor van onze geneeskunde) (Uit: “Je lichaam zegt: “Hou van jezelf” van Lise Bourbeau)

Metafysica

Uit het Grieks: Ta Meta Phusika. Betekenis: “Wat na, achter de fysieke zaken ligt.”

Er wordt ook wel gezegd: Psychosomatisch. Deze term wordt vaak geassocieerd met een ziekte “tussen de oren”, met andere woorden “ingebeeld”. Ziekte zien vanuit metafysisch aspect stijgt ver boven alleen het lichamelijke uit en heeft niets met inbeelding te maken.

Carl Jung zei: “Op dezelfde wijze waarop het bewuste en het onbewuste voortdurend op elkaar inwerken, zo zijn ook lichaam en geest steeds interactief”.

Waar in je leven zeg je nog steeds “ja”, terwijl je eigenlijk “nee” zou mogen zeggen of andersom. Als je zelf geen “nee” zegt, dan gaat je lichaam dat voor je doen. Stel jezelf de vraag: “Wat wil mijn lijf me hier vertellen”.

Toen ik nog in de revalidatie werkte en een darmontsteking ontwikkelde, zei een collega tegen mij: “Wat jammer dat je lichaam je in de steek laat”.

Deze opmerking schokte me. Mijn lichaam liet me namelijk totaal niet in de steek, het probeerde me juist iets te vertellen besefte ik. Het werkritme bleek niet mijn ritme te zijn en mijn lichaam, in dit geval mijn darmen, liet dit duidelijk weten. Ik had eerder “nee” kunnen zeggen tegen het voor mij on-natuurlijke ritme, maar deed dat niet. Mijn lichaam ging het vervolgens voor me doen.

Onze maatschappij is heel erg gefocust op “symptoombestrijding”.

Kijk maar naar de reclame: heb je hoofdpijn, dan neem je een paracetamol en je kunt weer door. Heb je te snel of te vet gegeten en heb je last van brandend maagzuur, neem een rennie of maagzuurremmer en je hebt nergens meer last van. We leggen de verantwoordelijkheid dan buiten onszelf en stellen ons afhankelijk van een pilletje.

Maar: Hoe komt het dat je hoofdpijn hebt? Durf je geen “nee” te zeggen en maak je lange dagen en heb je ondertussen het gevoel dat iedereen over je heen loopt en geen rekening met jou houdt? (geen grenzen stellen om aardig gevonden te willen worden)

Geeft je maag door het brandend zuur niet mooi aan dat je je leven niet leidt? Dat je te gehaast door het leven raast zonder te genieten? Een gemiste kans om dit niet aan te pakken en bewuster te gaan leven.

“Ziekte laat ons zien dat er verandering nodig is in onze overtuigingen, en de boodschap ervan is dat wij de uiterste grenzen bereikt hebben van ons lichamelijk en geestelijk kunnen, en daar misschien zelfs al overheen gegaan zijn”. {Lise Bourbeau} “Ziekte is niets anders dan een cadeautje, bedoeld om evenwicht te brengen in ons hele zijn”.

Niet van jezelf durven houden is vaak de oorzaak van de klachten. Een onderdrukt, geremd, ingehouden of verstikt ego leidt tot een laag gevoel van eigenwaarde.

  • hard oordelen over jezelf
  • over je heen laten lopen
  • dat anderen misbruik van je maken
  • er alles aan doen een ander te behagen, ook al gaat het ten koste van jezelf
  • moeheid, uitgeput zijn, een gevoel van leegte
  • jezelf weinig gunnen, geen leuke dingen doen voor jezelf (en je schuldig voelen als je dit wel een keer doet)
  • schuldgevoelens als je het gevoel hebt anderen te kort te doen (je kunt niet genoeg voor een ander doen vind je)
  • het verliezen van respect voor jezelf
  • het geen grenzen stellen naar anderen
  • onderdrukte emoties, zoals boosheid, die er dan op een verwrongen manier een keer uitkomen.

Luister naar je lichaam. Het is je allerbeste vriend. Lichaam en geest zijn niet los te koppelen. Ze werken samen.

Toen ik voor mezelf wilde beginnen, maar de stap niet durfde te zetten, gaf mijn lijf ook aan dat ik niet in evenwicht was. Ik ontwikkelde een behoorlijke oogontsteking in beide ogen. Mijn ogen vroegen me als het ware: “Wat wil je niet zien”. Ik wilde niet zien dat voor mezelf beginnen de enige juiste stap was op dat moment. Het niet doen en blijven zitten waar ik zat leidde tot stress en ontstekingen.

NB!! Het wil natuurlijk allemaal niet zeggen dat je schuld hebt aan je ziekte of aandoening. Je ziekte kan jou iets vertellen. Je lichaam geeft signalen af en wil heel graag dat je luistert.

Voel je je niet lekker in je vel steken? Vraag je je af hoe je het beste met je aandoening of ziekte om kunt gaan? Wil je weten wat jouw ziekte je wil vertellen en wil je weer kunnen genieten in je leven? Samen komen we er uit!

Als je meer informatie wilt, neem dan vrijblijvend contact me me op.