Ontspannings cursus

Partners van mensen met NAH zijn soms geneigd maar door te gaan en de signalen van het lichaam te negeren. Signalen kunnen zijn: hoofdpijn, spierspanning, stijve schouders, vermoeidheid. Het lichaam wil je zo iets laten weten, namelijk: TIJD VOOR ONTSPANNING.

Soms zijn mensen zich al zo lang achter elkaar aan het inspannen, dat ze niet meer weten hoe ze kunnen ontspannen, laat staan dat ze weten dat ze gespannen zijn. (b.v. witte knokkels bij het auto besturen of doorlopend opgetrokken schouders) Als deze signalen maar lang genoeg genegeerd worden, kunnen er andere klachten ontstaan. (b.v. overspannenheid)

Vraag je jezelf als partner eens af:

Meer dan 2 stellingen aangevinkt? Dan is een ontspanningscursus misschien iets voor jou.

Ontspanningsmethodes

Bij het Nederlands Paramedisch Instituut (NPI) heb ik de cursus “Ontspanning” volgens Dixhoorn gevolgd. Vanaf 2003 heb ik veel ervaring in het geven van de “Autogene training” en de “Progressieve spierontspanningsmethode” Hieronder staat de uitleg van beide methodes. Je kunt het bij mij individueel als groepsgewijs volgen.

Autogene training

(gebaseerd op de methode van Dr. Schultz (1884-1970)

Doel:

Op een passieve manier, via intensieve concentratie, een diepe ontspanning verkrijgen.

Met “passief” wordt bedoeld dat de concentratie niet te veel inspanning mag kosten. Stapsgewijs leer je lichaamsbeheersing en controle over je eigen stress te verkrijgen. De ontspanning creëert een intens warm en heerlijk gevoel in het lichaam. De geest is rustig.

Dr. Schultz geloofde sterk in de zelfhelende kracht van het lichaam, als het maar met rust gelaten wordt en zelf haar (herstel) werk kan doen.

Centraal in deze training is: niets forceren, maar laten gebeuren en ondergaan. Bij regelmatige oefening zorgt deze methode voor een toename van energie en vitaliteit. Bovendien krijgt je een zelf-controle- en onafhankelijkheidsgevoel ten aanzien van stress en negatieve spanning.

Autogeen: auto = zelf en geen = genereren/vormen

Progressieve Spierontspanningstraining

(gebaseerd op de methode van dr. Jacobson (1888-1983)

Doel:

Negatieve spierspanning als gevolg van angst, zorgen en piekeren op te heffen.

Angsten en zorgen leiden tot spierspanning. Als spieren een lange tijd gespannen zijn, kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Je kunt dan in een spiraal terecht komen.

Oefening is nodig om uit deze spiraal te geraken. Het is niet zo moeilijk om een aantal spieren van armen, benen, nek of rug te spannen en te ontspannen. Het wordt al veel moeilijker om de spieren van het voorhoofd of de buik te ontspannen. We zijn ons er nl. niet van bewust waar alle spieren en spiertjes zitten laat staan of we ze gespannen houden of niet. De spieren zo diep mogelijk ontspannen is al evenmin zo simpel.

Methode Jacobson is een actieve, progressieve spierontspanningsmethode waarbij je een spier eerst actief en bewust spant en vervolgens ontspant. Het “progressieve” is dat je via deze methode de ontspanning steeds meer verdiept. Langzamerhand krijgt je meer controle over spanningen in het lichaam en heb je minder last van klachten.

En nog iets:

Los in je lijf zitten betekent dat het allemaal lekker stroomt, je soepel beweegt, en dat je je bewust bent van je lichaam. Je voelt het leven tintelen van je voeten tot in je kruin. Soms ervaar je dat je lichaam helemaal van jou is, en helemaal vrij. Maar het dagelijks leven brengt ons in situaties waarin we ons schrap zetten en een beetje verstarren. Loskomen is steeds opnieuw blokkades opheffen, zodat het voluit kan stromen.

Inge Maassen, trainer en teacher in Healing Tao zegt in Happinez (2012):

“Los in je lijf zitten betekent ook dat je je emoties toelaat er te zijn. Bijvoorbeeld: een vastzittende nek of schouder zou erop kunnen wijzen dat je je anders voordoet dan je je voelt. In het lichaam bemerk je verdriet, maar voor de buitenwereld wil je graag stralend zijn – dat wringt en dat is voelbaar in het schoudergebied. In tao zeggen ze dat als je longen ontspannen, je verdriet er mag zijn; als je lever ontspant, je woede er mag zijn, enzovoort. Gevoelens zitten in je romp, in je buik, en in je organen. Als je ze daar kunt waarnemen als fysieke ervaring werkt dat uiteindelijk heel doorstromend. Het voorkomt dat je stijf wordt. Een gevoel voelen is iets anders dan een gevoel uiten. [ ] Loskomen in je lichaam is eigenlijk alleen maar: in je gevoel blijven. Ook als dat een onrustig of een vervelend gevoel is. [ ] We hebben de neiging een onprettig gevoel te ontwijken. Doordat je aandacht naar je hoofd gaat en je als het ware een beetje wegtrekt van de aarde, ontstaat er spierspanning. Van jongs af leren we in ons hoofd te vluchten. [ ] Alleen als je met je aandacht bij het (soms onaangename) gevoel blijft, kun je je los voelen in je lichaam en verkrampingen voorkomen”.

Werkwijze

De ontspanningstherapie wordt op locatie gegeven. Elke sessie is 45 minuten en bestaat uit: ontspanningsinstructie, ontspannende muziek en ervaringen uitwisselen. De therapie bestaat uit zes sessies. Ik wissel de twee methodes af. Tussendoor oefen je thuis. Na drie sessies kun je goed bepalen of het je aanspreekt en of het iets voor je doet. Na afloop van de cursus krijgt je een cd mee met de verschillende ontspanningsmethodes.

Tarief:
€20 ,- per les
€115,- voor zes lessen
Losse CD of MP3 zonder cursus: €15 ,- inclusief verzending.