Praktijk

Over mij
en mijn praktijk

Icon-Yellow

Achtergrond

Mijn naam is Inge Oud. In 1994 heb ik mijn diploma Maatschappelijke Dienstverlening gehaald. Vanaf toen ben ik werkzaam geweest als medisch en revalidatie maatschappelijk werker. In de revalidatie heb ik voornamelijk op neurologische afdelingen gewerkt (NAH). Bekijk eventueel mijn CV voor meer informatie.

Icon-Green

Partners

Steeds meer werden partners en kinderen bij behandelingen in de revalidatie betrokken, vooral bij mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Met goed resultaat.

Wat ik echter merkte was dat zodra de “patiënt” met hersenletsel weer thuis was, er weinig geschikte begeleiding voor de partner en in de relatie was. Er is echt uitgebreide kennis van de gevolgen van hersenletsel nodig om goede partner- en relatiebegeleiding te kunnen geven.

Als iemand door hersenletsel meer op zichzelf gericht is geworden, omdat het deeltje in de hersenen waar dat over gaat, beschadigd is, kun je niet het advies geven: “Je zou meer rekening met je partner kunnen houden.” Hij/zij is door de beschadiging er gewoon niet meer toe in staat. Dan is het zinvoller de partner hierover te informeren (psycho-educatie) en tools in handen te geven hoe met dit meer-op-zichzelf-gerichte gedrag van de ander om te kunnen gaan.

Icon-blue

Onderzoek

Anne Visser-Meily: Promotieonderzoek “Mantelzorgers, partners bij CVA revalidatie” (2005): Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen van een ouder met NAH meer gericht zijn op de gezonde ouder. Als de gezonde ouder het niet redt (dus niet de ouder met NAH!) door b.v. stress, en er is daar te weinig aandacht voor, dan lopen kinderen op latere leeftijd grotere kans op het krijgen van stemmings- en gedragsproblemen.

Het is dus dubbel zo belangrijk om partners goed in beeld te hebben en te houden en te begeleiden, juist na revalidatie.

Icon-purple

Motivatie voor eigen praktijk

Gezien bovenstaand, en omdat ik meer dan 20 jaar ervaring heb in het begeleiden van partners en gezinnen met NAH, heb ik in 2010 besloten een eigen praktijk te beginnen om goede partner-en relatie begeleiding te geven. Ik ben nog steeds verbaasd over hoe vaak ik hoor dat partners nog zoekende zijn naar goede begeleiding. De site www.hersenletsel-uitleg.nl geeft goede informatie over de gevolgen van hersenletsel en over waar je naar toe kunt als je hulp nodig hebt. Ik sta ook op die site vermeld.

 

 Rouw en verlies

Als je met een ziekte en/of aandoening kampt , dan krijg je vaak al gauw met rouw en verlies te maken. In het ziekenhuis en in de revalidatie heb ik er veel mee te maken gehad, maar ook in mijn eigen praktijk. Mensen komen met allerlei verlieservaringen. En het hoeft echt niet altijd met ziekte of dood te maken te hebben. Een scheiding doormaken is rouw, een baan kwijt raken ook.

 

Stress- en burnout

Bij de begeleiding van partners van mensen met hersenletsel kom ik veel overbelaste mantelzorgers tegen. Vaak kampen ze met forse overbelastingsklachten. De combinatie werk en zorg is veelal te zwaar. Maar ook andere mensen die te veel van zichzelf vergen en hier hinder van ondervinden melden zich aan in mijn praktijk.

 

 EMDR

Deze behandelingsvorm is zeer geschikt voor mensen die geen praters zijn.  Ook voor degenen die moeilijk de concentratie kunnen vasthouden is het een goeie methode om van herbeleving van nare gebeurtenissen af te komen. EMDR werkt snel en het blijkt steeds weer zeer effectief.

 

Intuïtief en hooggevoelig zijn

Intuitief en hooggevoelig zijn neem je met je mee. Ik herken nu waar ik als hooggevoelig kind mee te kampen had. Ik kan er nu goed mee omgaan en anderen helpen er een weg in te vinden. In al mijn gesprekken met mensen gebruik ik mijn intuïtie. Het is niet los te zien van mij. Ik gebruik het als tool om snel tot de kern te komen. Het probleem wordt zo bewust gemaakt en kan dan omgebogen worden.

 

Corona

Ik heb zelf corona doorgemaakt en vond het enorm heftig. Mijn zoektocht naar hulpmiddelen, supplementen, verlichting en mensen die me konden helpen heeft zijn vruchten afgeworpen. Graag geef ik deze kennis door aan mensen die nu corona doormaken.

 

Metafysica

Carl Jung zei: “Op dezelfde wijze waarop het bewuste en het onbewuste voortdurend op elkaar inwerken, zo zijn ook lichaam en geest steeds interactief”. Metafysisch naar ziekte kijken stijgt ver boven alleen het lichamelijke uit. Toen mijn ogen niet wilden zien, kreeg ik ernstige oogontstekingen. Mijn darmen “vertellen” me vaak hoe ik er aan toe ben. Stress, mezelf voorbij lopen en te weinig zorg aan mezelf besteden vertaalt zich onmiddellijk in darmproblemen. (gassigheid, obstipatie, ontstekingen) In deze tijd zijn mensen zich vaak niet bewust van wat ze van hun lichaam kunnen leren.  Voor alles is wel een pilletje, en men kan weer door. Symptoom bestrijding is dat en niet het eigenlijke probleem oplossen. Een gemiste kans! Ik vind het een zeer verontrustende ontwikkeling en zo’n wezenlijk probleem van nu, dat ik mensen wil helpen en laten ervaren hoe ze profijt kunnen hebben van het leren luisteren naar hun lichaam. Het lijf heeft een schat aan kennis. Het is je allerbeste vriend.

 

Ontspanningscursus en NAH-partner cursus

Ik ben bevoegd om ontspanningstherapie te mogen geven. Individueel of groepsgewijs. Ik heb mensen zien veranderen na het volgen van ontspanningssessies. Ze zijn meer gefocust en hebben het gevoel weer grip te hebben op hun leven.

In de NAH-partner cursus zie ik partners opleven zodra ze zich gesteund weten door anderen die hetzelfde doormaken. Lotgenotencontact is van onschatbare waarde!